Cieplejsze i dłuższe dni sprzyjają spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Spacer, jazda na rowerze, czy jogging na łonie natury brzmią kusząco, ale niewiele może równać się z wieczornymi posiedzeniami przy grillu. Soczyste kawałki mięsa są idealnym uzupełnieniem ogrodowych spotkań. Zwłaszcza panowie pożądliwie obserwują ruszt i grillowane nad nim kąski – żeberka, boczek, karkówkę, kaszankę. Sprawdźmy, jak jeszcze można urozmaicić ten gorący jadłospis!
Charakterystyczny zapach i wygląd grillowanych potraw potrafi wyciągnąć z domowych pieleszy najbardziej zatwardziałego domatora. Wielu mężczyzn, którzy na co dzień raczej unikają kuchni i gotowania, przy grillu potrafi wejść w rolę profesjonalnego kucharza. Grill już rozgrzany? Pora dowiedzieć się, jakie potrawy zrobią największe wrażenie na rodzinie i przyjaciołach według szefa kuchni marki Knorr. Zapraszamy!
Stek to zawsze dobry pomysł
Prawdziwie męska uczta nie może obejść się bez solidnego kawałka dobrej jakości mięsa. Wszystkich znużonych smakiem tradycyjnej karkówki, z przyjemnością informujemy, że przygotowanie steku wcale nie wymaga zaawansowanych umiejętności kucharskich. Najważniejsze to pamiętać, że steki umieszczamy na grillu, dopiero gdy będzie on porządnie rozgrzany. Dzięki wysokiej temperaturze białko na powierzchni mięsa ścina się w szybkim tempie, przez co chroni nasz cenny stek przed utratą smakowitych soków. To jedyny moment, w którym powinno nam zależeć na czasie. Lepiej by mięso spędziło na ruszcie kilka minut dłużej, niż spiekło się gwałtownie. Po zdjęciu z ognia dajmy mu czas, by „odpoczęło” – będzie jeszcze bardziej soczyste.
Warto zapytać gości o stopień wysmażenia, który preferują. Wyróżnia się ich aż 6! Jeśli nie planujesz rozwijania profesjonalnej kucharskiej kariery, wystarczy jeśli będziesz pamiętać o trzech kategoriach: stek może być krwisty, średnio lub dobrze wysmażony. W jakie kawałki najlepiej zaopatrzyć się w zaprzyjaźnionym sklepie mięsnym? Kubki smakowe każdego smakosza będą zachwycone polędwicą wołową, rostbefem i stekiem T-bone. Pieprz i keczup to nie jedyne przyprawy, których warto używać. Świeżo zmielony pieprz, ostra papryczka i świeże zioła smakowicie podkreślą walory mięsnego specjału. Panowie zazwyczaj przepadają za wyrazistymi smakami. Wszyscy, którzy szukają intensywnych wrażeń na talerzu, powinni spróbować propozycji na grillowane steki w tequili!
Grillowane steki w tequili
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 4 steki z rostbefu
- 1 łyżeczka Przyprawy do grilla Knorr
- 4 łyżki Sosu Hellmann’s Steak
- sok z 1 pomarańczy
- 30 ml tequili
- 1 posiekana papryczka chilli
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj oraz osusz za pomocą papierowego ręcznika.
- Połącz ze sobą: sos do steków, Przyprawę do grilla Knorr, tequilę, miód, oliwę z oliwek, sok pomarańczowy oraz posiekaną kolendrę i papryczkę chili.
- W przyrządzonej marynacie obtocz starannie steki, a następnie odstaw je na pół godziny w chłodne miejsce.
- Po 30 minutach połóż na gorącym grillu zamarynowane kawałki mięsa i smaż je przez około 10-15 minut. Pamiętaj by, co kilka chwil odwracać steki. Czas smażenia wołowiny dostosuj do swoich preferencji smakowych.
- Mieszankę sałat wymieszaj z suszonymi pomidorami i całość polej oliwą z oliwek oraz posyp startym serem. Steki serwuj wraz z sałatką i pieczywem.
Trening z grillem? To możliwe!
W ciągu tygodnia staramy się połączyć wiele obowiązków, przez co nasze terminarze pękają w szwach. Coraz więcej osób uwzględnia w nich aktywność fizyczną. Czy to zajęcia grupowe, czy trening na siłowni we własnym tempie, czy bieganie w pobliskim parku, regularne uprawianie sportu wymaga pewnych rezerw czasowych i sporej ilości energii. Chcemy być zdrowi, sprawni i szczupli… Co począć, gdy zbliża się weekend, a w planach jest grillowanie? Nie chcemy rezygnować z tej formy spotkania ze znajomymi i wcale nie musimy! Zamiast przygotowywać tłuste kiełbaski, skupmy się na wyborze równie smacznych, ale mniej kalorycznych produktów. Wysiłek całego tygodnia nie pójdzie na marne, a przy okazji odkryjemy nowe przysmaki.
Grillowanie to duży potencjał i najpewniejsza metoda przygotowywania potraw bez użycia dodatkowej porcji tłuszczu. Co wybierać? Kurczak i indyk są łatwo dostępne, a ich delikatny smak sprawia, że są wyjątkowo uniwersalne. Na ruszcie znajdź miejsce dla ryb i owoców morza. Nie tylko pochwalisz się znakomitą kondycją, ale w oczach kumpli staniesz się wyrafinowanym smakoszem. To także doskonały sposób, by zaimponować swojej drugiej połówce!
Hojna porcja warzyw jako dodatek do dań z grilla także jest mile widziana. Większość surówek i sałatek przygotujesz w dosłownie parę minut. Pokrojenie i wymieszanie składników nie brzmi na skomplikowane, prawda? Pamiętaj o istotnej roli przypraw. Jedzenie w czasie diety i treningów nie musi być pozbawione doskonałego smaku. Marynowanie mięsa w przyprawach i ziołach to większa soczystość i krótszy czas obróbki. Rośliny i ogrodnictwo nie są twoją mocną stroną? Suszony rozmaryn, lubczyk i tymianek przychodzą z pomocą! Jesteśmy pewni, że wyjątkowo aromatyczny grillowany filet z kurczaka w sosie BBQ szybko stanie się twoim kulinarnym asem z rękawa.
Filet z kurczaka w sosie BBQ
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
Składniki na sos BBQ:
- 300 g wędzonych kości wieprzowych
- 100 g Ketchupu Hellmann’s Pikantnego
- 1 czerwona cebula
- 50 g cukru muscovado
- 100 g suszonych śliwek
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 100 ml ocetu jabłkowego
- 1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
- 1 cynamon
- 50 ml oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Wędzone kości zalej 1 litrem wody i gotuj je do momentu, aż w garnku pozostanie około 200 ml aromatycznego wywaru.
- Umyj i osusz drobiowe filety. Oprósz je Przyprawą do grilla Knorr i pozostaw na 2 godziny w chłodnym miejscu.
- Następnie zrób sos BBQ. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę i czosnek. Potem dodaj do brązowy cukier. Gdy ulegnie karmelizacji, dopraw całość kminem oraz octem jabłkowym. Gotuj wszystko, aż ocet prawie zupełnie odparuje.
- Dorzuć do garnka cynamon, śliwki oraz wędzoną paprykę. Wszystko zalej wywarem z wędzonych kości i dalej gotuj, aż wywar w znacznej ilości odparuje. Następnie usuń, jeśli to konieczne, pestki z suszonych śliwek. Potem dodaj ketchup i gotuj dalej do zgęstnienia sosu. Na koniec zmiksuj wszystko i podziel powstały sos na dwie części. W pierwszej zanurz przez jeden dzień zamarynowane wcześniej piersi z kurczaka.
- Wyjmij mięso z kurczaka z sosu i tak przygotowane, grilluj na aluminiowych tackach pod przykryciem. Przekładaj mięso na drugą stronę co jakiś czas i smaruj je kolejną warstwą sosu. Filety grilluj przez około pół godziny, aż będą wystarczająco upieczone. Serwuj danie posmarowane odłożoną wcześniej, drugą częścią sosu BBQ, który nie miał kontaktu z surowym mięsem.
Po męsku, czyli wege?
Historia ludzkości przyzwyczaiła nas do myślenia o mięsie jako o kluczowym elemencie menu. Choć często zajmowało honorowe miejsce wśród najbardziej wyszukanych i eleganckich potraw, czasy się zmieniają. Z roku na rok rośnie popularność diet roślinnych, więc nie zapominajmy o tym w czasie organizowania garden party. Może się okazać, że część naszych kumpli postanowiła na dobre zrezygnować z kotletów. A może sami postanowiliśmy spróbować jadłospisu, bazującego na warzywach i owocach? Na szczęście to wcale nie oznacza, że musimy odpuszczać sobie naszą ulubioną weekendową rozrywkę.
Grillowane warzywa będą doskonałą przystawką, dodatkiem albo istotną częścią dania głównego. Gorące i chrupiące posmakują zarówno wegetarianom, jak i wszystkożercom. Miej pod ręką pieczarki, paprykę, cukinię, bakłażan i pomidory. Stworzysz z nich kolorowe szaszłyki, dzięki którym nikomu nie będzie brakować pieczonej szynki. Owoce to świetny patent na grillowaną przekąskę. Banany to absolutny klasyk, podobnie jak jabłka. Wiedziałeś, że cytrusy też świetnie smakują na ciepło? Zostań odkrywcą we własnym ogródku! W pierwszej kolejności szef kuchni marki Knorr poleca obrać kurs na warzywne tortille.
Warzywne tortille
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 4 placki tortilli
- 1 łyżeczka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
- 4 łyżki Sosu Hellmann’s Samba
- 4 łyżki Sosu Hellmann’s Czosnkowego z jogurtem
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 1 czerwona cebula
- pół cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 50 g sera feta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie kiełków
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa pokrój w cienkie paski, a następnie podsmaż je oraz czosnek na patelni z dodatkiem rozgrzanej oliwy z oliwek. Całość dopraw do smaku Delikatem przyprawą uniwersalną Knorr.
- Na gorącej patelni upraż orzeszki piniowe.
- Placki tortilli posmaruj sosem Samba i nałóż na nie podsmażone warzywa z pokruszonym serem feta, uprażonymi orzeszkami i kiełkami.
- Zawiń dokładnie tortille, aby nie wydostał się z nich farsz. W tym celu pozaginaj ściśle brzegi placków do środka.
- Zwinięte tortille upiecz na rozgrzanym grillu. Gotowe przekrój pod skosem i ułóż na półmisku. Podawaj z sosem Hellmann’s Czosnkowym. Tortille upiecz na gorącym grillu. Podawaj je przekrojone pod skosem na pół. Danie serwuj z sosem czosnkowym.