Handel w Praktyce

Tendencja spadkowa na rynku pakowanych dań gotowych utrzyma się w 2014 roku

W 2013 roku rynek pakowanych dań gotowych w Polsce zanotował znaczny spadek w odniesieniu do roku poprzedniego. Obserwowany spadek nastąpił w ujęciu ilościowym i wartościowym. Według analityków instytutu GfK, w 2014 roku negatywny trend utrzyma się zarówno, jeśli chodzi o ilość, jak i wartość kupowanej kategorii.

Według analiz Panelu Gospodarstw Domowych GfK, w 2013 roku co trzecie polskie gospodarstwo domowe kupiło produkty z kategorii pakowanych dań gotowych, wydając na nie średnio 25 zł. W skali całego kraju daje to zakupy w łącznej ilości 13 500 tys. kg (16 proc. mniej niż w roku ubiegłym). Przekłada się to na wydatki na poziomie 105 300 tys. zł, co oznacza 14-procentowy spadek w porównaniu do roku 2012. W ciągu 12 miesięcy pojedyncze gospodarstwo domowe dokonało zakupu pakowanych dań gotowych średnio 3,5 razy i kupiło przeciętnie 3,2 kg produktów z tej kategorii. Wartość zakupu podczas pojedynczej wizyty w sklepie wynosiła przeciętnie 7 złotych.

Agnieszka Łapińska, analityk kategorii w dziale Consumer Panel Services GfK komentuje: „Biorąc pod uwagę miejsce zakupu pakowanych dań gotowych, widoczne jest duże i rosnące znaczenie dyskontów. W 2013 roku w dyskontach zakupiono prawie 40 proc. całkowitego rocznego wolumenu tej kategorii. 16 proc. gospodarstw domowych kupowało dania gotowe w dyskontach, z kolei w hipermarketach i supermarketach – po 10 proc.

Udział produktów markowych w rynku pakowanych dań gotowych szacuje się na poziomie 60 proc. Wśród marek własnych największe znaczenie mają produkty sieci Biedronka i Lidl. W 2013 roku produkty markowe w kategorii dań gotowych zakupiło 23 proc. polskich gospodarstw domowych (spadek z 27 proc. w roku 2012). Marki własne sieci kupowało 17 proc. gospodarstw (w porównaniu do 19 proc. w 2012 roku).

Spadkowy trend w zakupach kategorii pakowanych dań gotowych zauważalny jest we wszystkich segmentach rynku. Także wśród produktów o największym znaczeniu w kategorii, czyli różnego rodzaju fasoli (fasolka po bretońsku, fasolka z dodatkami) oraz gołąbków. Wymienione produkty stanowią prawie połowę w wolumenie zakupów całej kategorii.

*Kategoria pakowanych dań gotowych zawiera dania mięsne i warzywne niemrożone i nieschłodzone. Produkty te nie wymagają gotowania, są gotowe do spożycia po podgrzaniu. Mogą występować w następujących opakowaniach: słoik, puszka, plastikowe opakowanie, karton.

Powiązane artykuły